VT Farm - шаблон joomla Форекс
З м і с т

Вироби для облицювальних робіт і технології їх застосування

 

При виконанні облицювальних робіт поверхні стін і підлоги покривають плитковими матеріалами.

 

Плиткові матеріали – це  дрібноштучні керамічні плитки, плитки з природного каменя, бетону, полімерів.

 

Найчастіше використовують керамічну плитку. Вона буває матовою і вкритою глазур’ю, гладенькою і шорсткою. Плитки можуть бути одноколірними і з малюнком. Зворотний бік плиток роблять рифленим, що поліпшує кріплення їх до стіни. Форма плиток буває квадратною і прямокутною. Плитка може мати один або декілька країв із заокругленням. Такі вироби називають плитками із завалом. Для кутових з’єднань стін, карнизів і плінтусів використовують особливі плитки, які називають фасонними. Різні варіанти плиток показані на рис. 4.2.1.

Облицювання надійно захищає конструкції від впливу навколишнього середовища і легко очищується від забруднень.

Кріплення плиткових матеріалів до поверхні будівельних конструкцій виконують за допомогою цементно-піщаного розчину або полімерцементної мастики, а також різних синтетичних мастик. Для кріплення може бути використана густотерта олійна фарба.

При невеликому обсязі робіт розчин для кріплення плиток готують на об’єкті із сухих сумішей у невеликому розчинозмішувачі.

Матеріали і вироби, що використовуються для виконання облицювальних робіт, повинні відповідати вимогам стандартів, технічних умов і вимогам проекту.

Облицювальні вироби з природного каменю (цокольні, підвіконні і накривальні плитки, сходинки, парапети) за своїми фізико-механічними властивостями повинні відповідати технічним вимогам, що викладені в табл. 4.2.1.

Розглянемо детальніше характеристику природних каменів.

Кварцит – масивна, дуже тверда дрібнозерниста кварцова порода сірого, жовтого або червоного кольору. Твердість 7, марка – біля 4000. Добре піддається поліруванню. Використовується для архітектурних вставок при опорядженні монументальних споруд.

Граніт – складається з кварцу 20-40%, польового шпату 40-60% і слюди 5-20%. Має сірі, червоні та рожеві кольори. Твердість 7, марка для дрібно- та середньозернистого граніту 2500-3000, для крупнозернистого граніту 1000-1500. Використовується для опорядження цоколів, порталів, чистої підлоги і сходів. Гарно полірується і добре зберігає полірування.

 

Таблиця 4.2.1. Фізико-механічні властивості виробів з природного каменя

tab30

 

Примітка. Вимоги морозостійкості застосовують до каменів, вироби з яких призначаються для зовнішнього облицювання.

 

img96

 

Рис. 4.2.1. Облицьовування стін плитками:
1 – внутрішній кут; 2, 3 – плінтусові кутники; 4 – зовнішній кут; 5 – плінтусова плитка; 6 – квадратна рядова плитка; 7 – карнизна плитка; 8 – поясок; 9, 10 – кути карниза

 

Діорит – безкварцовий різновид граніту зеленувато-сірого кольору з дрібними білими і чорними плямами. Твердість – близько 6, марка – 2300. Добре піддається стиранню, тому придатний для виготовлення сходів, легко обробляється, полірується погано, даючи лише легкий глянець.

Сієніт – безкварцовий різновид граніту світло-сірого кольору, структура середньозерниста. Обробляється легше, ніж граніт, добре полірується. Твердість – близько 6, марка – близько 2000.

Лабрадорит – крупнокристалічна кам’яна порода від темно-сірого до чорного кольору із вкрапленням іризувальних колірних веселкових включень, що додають породі виняткової декоративної цінності. Твердість лабрадориту 6, марка (в залежності від крупнозернистості) 1000-2000. Лабрадорит дуже добре полірується. Використовується для опорядження цоколів і порталів.

Габро – має повнокристалічну структуру. Колір габро переважно темний до чорного, марка (в залежності від крупнозернистості) 1000-2000. Твердість – близько 6. Використовується для опорядження цоколів і виготовлення пам’ятників.

Мармур – дрібно-, середньо- і грубозерниста кристалічна карбонатна гірська порода (у вигляді вуглекислого кальцію).

До групи мармурів відносять і щільні мармурові вапняки, а також брекчії і конгломерати карбонатного складу, що піддаються поліруванню. Твердість мармуру 3-5, марка (в залежності від зернистості) 500-700. У природі зустрічаються мармури різних кольорів: білі, сірі, чорні, кольорові. Використовуються для внутрішнього опорядження монументальних громадських будівель.

Вапняк і доломіт – карбонатні гірські породи, у яких основним породоутворювальним мінералом є кальцит. У доломіті, крім того, є і магнезит. Гірська порода, що містить тільки кальцит, називається вапняком. Вапняк називається магнезіальним при вмісті магнезиту від 6 до 12% і доломітом при вмісті магнезиту понад 20%. Твердість вапняку – близько 3, доломіту – близько 4. Колір вапняку – світло-сірий. Кращими вважаються білі вапняки з жовтуватим відтінком. Доломіт має бруднувато-жовтий колір. У північних районах для облицювання використовуються вапняки, що мають марку не меншу 500, у південних районах – вапняки марки до 200. Камені слабших марок використовують як стінний матеріал, наприклад вапняк- черепашник, що має марку до 50. Вапняки і доломіти широко використовуються як місцевий стіновий і облицювальний матеріал.

Травертин – крупнопористий вапняний туфо, білого або світло-сірого кольору. Твердість – близько 3, марка від 300 до 900.

Вулканічний туф – пориста вулканічна маса різних кольорів (від ясно-рожевого до чорного). В Україні найчастіше використовується артикський туф (Вірменія). Твердість туфу 2,5-3, марка 80-200. Широко використовується як стінний матеріал, що не вимагає облицювання.

Гіпсовий камінь – водяна сірчанокисла сіль кальцію. Зустрічається різних кольорів, добре полірується. Твердість 2, марка 300-1000. Легко обробляється різальними інструментами. Може використовуватися для внутрішнього облицювання будинків.

Тальковий камінь дуже різноманітний за кольорами. Твердість його 1-2, марка – близько 500. Використовується для виготовлення декоративних вставок.

Для визначення колірних, текстурних, технологічних і фізико-механічних властивостей каменя досліджують мінералогічний склад, структуру і текстуру каменю, об’ємну і питому вагу, пористість, міцність, схильність до стирання, морозостійкість тощо. Декоративні властивості каменя визначають його оглядом, а фізико-механічні – у лабораторії з дослідження будівельних матеріалів.

Лицювальні вироби з штучних матеріалів, такі, як кераміка (плитки керамічні фасадні й килими з них; плитки керамічні литі й килими з них; плитки керамічні для внутрішнього облицювання стін житлових, громадських і промислових будівель; цегла і камені керамічні лицювальні), склокристали (листи і плити з шлакоситалу; плити "склокремнезит", плити з  штучного склоподібного мармуру і плити з сиграну, декоративного марбліту, піноскла), за своїми фізико-механічними властивостями повинні відповідати певним технічним вимогам (табл. 4.2.2, 4.2.3).

 

Таблиця 4.2.2. Показники водопоглинання і морозостійкості керамічних плиток

tab31

 

Таблиця 4.2.3. Фізико-механічні показники плит “Пінодекор”

tab32

 

Лицювальні плити з декоративного бетону, в основному, призначаються для облицювання стін і цоколів будинків. Вони повинні відповідати вимогам, що викладені в табл. 4.2.4.

 

Таблиця 4.2.4. Показники морозостійкості й водонепроникності фасадних плит з декоративного бетону

tab33

 

При проектуванні облицювань внутрішніх і зовнішніх поверхонь будинків особливу увагу слід приділяти використанню якісних допоміжних матеріалів і дотриманню технологічних параметрів процесу лицювальних робіт.

В залежності від виду лицювальних матеріалів, що призначаються проектом, рекомендується використовувати відповідні складові розчинних сумішей на цементному і полімерцементному в’яжучому:

– виконання цоколів, укладання сходинок і накривальних плит, кріплення всіх видів виробів з природного каменю кристалічних порід, шлакоситалу, скломармуру, сиграну – на цементно-піщаному розчині (склад за масовими частками 0,4:1:2, вода:портландцемент або пуццолановий цемент:пісок) з витратою цементу 600-700 кг/м3;

– зовнішнє і внутрішнє облицювання цегляних і бетонних поверхонь виробами з природного каменю карбонатних порід, черепашника, склокералунту, морбліту, пінодекору, виробами на основі формувального і декоративного піску, а також зовнішнє облицювання керамічними плитками – на цементно-піщаній суміші марки 150 (склад за масовими частками 0,6:1:3, вода:портландцемент сірий, білий або пуццолановий портландцемент марки не нижче 400:пісок);

– внутрішнє облицювання поверхонь стін з цегли керамічними глазурованими плитками – на цементно-піщаному розчині марки 100 (склад за масовими частками 0,7:1:4, вода:портладцемент:пісок);

– внутрішнє облицювання поштукатурених, бетонних і гіпсобетонних поверхонь на полімерцементних розчинах – цементному розчині з добавкою пластифікованої полівінілацетатної емульсії (ЦПВА) або цементному розчині з добавкою натрієвої солі карбоксиметилцелюлози (ЦКМЦ).

Портландцементні розчини потрібно готувати із сухих цементно-піщаних сумішей (на портландцементі марки 100).

При використанні цементно-піщаних розчинів слід дотримуватись вимоги: живучість розчину для виконання облицювальних робіт 45-60 хвилин.

Використовувати готові розчини, що простояли більше 60 хвилин, або омоложувати їх добавкою води не дозволяється.

Склад полімерцементних розчинів поданий в табл. 4.2.5.

 Таблиця 4.2.5. Марка і склад полімерцементних розчинів

tab34

 

При виконанні облицювальних робіт такі допоміжні матеріали, як клей дисперсійний АДМ-К, клей пермінід, клей-мастика КН-2, мастики тіоколові будівельного призначення марок АМ-05 і КВ-05, клей-герметик кремнійорганічний "еластосил-11-06”, кремнійорганічні рідини 136-41, ГКЖ-11, АМСР, К-Е-30-04 тощо рекомендується використовувати тільки за призначенням, що вказане в паспорті на матеріал, технічних умовах або стандарті на ці вироби.

До сухих будівельних сумішей для облицювальних робіт відносяться модифіковані сухі суміші “Полірем” і “Церезіт”. Клейова суміш “Полірем СКп” (ТУ УВ.2.7-24918352-001-98) для наклеювання плиток на стіни і улаштування підлоги виготовляється марок СКп-101, СКп-111 і СКп-121. “Полірем СКп-101” – для приклеювання керамічної і кахельної плитки на основу з бетону, легкого бетону, цегляне мурування та інші поверхні на мінеральній основі. “Полірем СКп-111 (біла)” – для приклеювання тонкостінних плиток з природного каменю, мармуру, в тому числі світлих відтінків, на основу з бетону, легкого бетону, на цегляне мурування, на гіпсокартонні плити в сухих та вологих приміщеннях. “Полірем СКп-121 екстра” – для приклеювання керамічних плит, в тому числі великих розмірів, керамічного профільного каменя, кам’яно-керамічних і кам’яних плит, для покриття підлоги на всі основні поверхні: бетон, легкий бетон, цемент, пластик, дерево, стара плитка тощо.

Технічна характеристика цих сумішей наведена у табл. 4.2.6.

Таблиця 4.2.6. Технічні характеристики клейових сумішей

tab35

 

Клейова суміш “Полірем СКп” має такі властивості: хорошу адгезію; зручність і простоту у використанні; пластичність; легкість у нанесенні на поверхню; швидкодію (фіксація плитки відбувається за 3-5 сек.); можливість приховування невеликих нерівностей стіни; живучість – придатність до вживання 2 год.; відсутність стікання з вертикальної поверхні (щойно укладена плитка не сповзає з стіни); морозостійкість; безпечність у використанні та експлуатації.

Для заповнення (розшивання, затирання) швів при облицюванні поверхонь плитами і плитками (кахельною, керамічною, мармуровою, плитами з бетону і природного каменя), при їх влаштуванні на стінах і підлозі в сухих, вологих і мокрих приміщеннях, а також при зовнішньому облицюванні фасадів будівель або споруд використовується затиральна маса “Полірем СЗм” (ТУУ В.2.7-24918352- 001-98), яка відповідно до марок має кольори – сірий, білий і світло-сірий.

Затиральна маса “Полірем СЗм” має хороші властивості: стійкість до усадки, водо-, морозостійкість, придатність до використання при затиранні швів усіх облицювальних покриттів, зручність у використанні, екологічну чистоту і безпечність у використанні та експлуатації.

Технічна характеристика затиральної маси “Полірем СЗм” наведена в табл. 4.2.7.

Для розшивки швів матової плитки світлих відтінків, плит з натуральних каменів використовується тільки біла затиральна маса, що фарбує поверхні плит.

Приклеювальна суміш “Церезіт” для приклеювання плиток виготовляється марок СМ11, СМ14, СМ15, СМ16 “Профі” і СМ17.

Клей Церезіт СМ 11 призначається для кріплення типових кам’яних і керамічних плиток (глазурована плитка, терракота, розміром не більшим 30×30 см) на міцних, недеформованих основах, таких як бетон, цементна, або цементно-вапняна штукатурка. Розчин стійкий на вертикальних поверхнях. Додавання емульсії Церезіт СС 83 збільшує липкість до основи і дозволяє прикріпляти плитки до керамічного облицювання (“плитка на плитку”), до панелей, ангідритових основ, легкого бетону. Для будівель з поганим водогерметичним захистом, а також з високим технічно-санітарним стандартом цей клей можна використовувати як усередині, так і зовні споруд. Товщина приклеювального прошарку 2-10 мм. Не горить. Водостійкий та морозостійкий. Екологічно чистий.

 

Таблиця 4.2.7. Технічні характеристики “Полірем СЗм”

tab36

 

Приклеювальна суміш СМ 14 швидкотверднуча призначена для кріплення типових керамічних плиток (глазурована плитка, терракота, розміром не більшим 30×30 см) на міцних, недеформованих основах, таких як бетон, цементна, або цементно-вапняна штукатурка. Швидкий приріст міцності розчину дозволяє здійснити розшивку швів та експлуатацію вже через 3 години з моменту укладання плиток. Для внутрішніх і зовнішніх робіт. Розчин особливо зручний для швидкісного мурування і облицювання з метою термінового здавання об’єкта в експлуатацію. Незамінний при виконанні робіт в умовах низьких температур (але не нижчих -5°С). Водостійкий та морозостійкий. Екологічно чистий.

Приклеювальна суміш СМ 15 для мармуру призначена для кріплення на стійкі до деформації основи мармурових плит та плит з різноманітних порід природного каменя. Виключає появу плям та ефекту іржі на поверхні цих матеріалів. Швидкий приріст міцності розчину дозволяє виконати розшивку швів та експлуатацію вже через 3 години з моменту укладання плиток. Можливе використання для кріплення керамічної плитки. Розчин стійкий до атмосферного впливу. Водостійкий та морозостійкий. Екологічно чистий.

Приклеювальна суміш СМ16 “ПРОФІ” призначена для кріплення на стійкі до деформації основи фаянсових, керамічних, кам’яних та клінкерних плиток (за винятком мармурових) в умовах постійної вологи. Рекомендована для укладання мозаїки. У окремих випадках можливе використання розчину для кріплення плит з пінополістиролу. Розчин має високу пластичність і збільшений термін застигання, що дозволяє збільшити продуктивність робіт та досягти менших витрат розчину. Стійкий на вертикальних поверхнях, добра початкова адгезія. Водо- та морозостійкий.

Еластична приклеювальна суміш СМ17 призначена для приклеювання лицювальної плитки (крім мармуру) на основи, які деформуються, наприклад такі, як гнучкі перегородки, гіпсокартон, підлоги, що обігріваються, тераси, східці, балкони. Рекомендована для басейнів та в місцях, де необхідне збільшення адгезії розчину, наприклад, при використанні скляних плиток, приклеюванні плитки на плитку, а також для кріплення плит розміром більшим 30×30 см. Розчин гарантує еластичне з’єднання основи з приклеєними плитами, запобігає утворенню дотичної напруги між основою і керамічним облицюванням. Стійкий на вертикальних поверхнях. Водостійкий та морозостійкий. Екологічно чистий.

Для затирання швів виготовляється ціла гама різноколірних заповнювачів “Церезіт” марок СЕ 31, СЕ 32, СЕ 33, СЕ 34, СЕ 35, СЕ 36, СЕ 37.

Заповнювач СЕ 31 білого кольору призначений для заповнення швів шириною від 2 до 5 мм між керамічними і кам’яними плитками (за винятком мармурових) там, де не потрібна еластичність шва та його хімічна стійкість. Для використання усередині та зовні споруд. У інших випадках слід використовувати інші вироби.

Церезіт груп СЕ і СS, білого кольору. Швидко твердіє, екологічно чистий. Стійкий до усадки. Водостійкий та морозостійкий.

Заповнювач СЕ 32 сірого кольору призначений для заповнення швів шириною від 2 до 5 мм між керамічними і кам’яними плитками (за винятком мармурових) там, де не потрібна еластичність шва та його хімічна стійкість. Для використання усередині та зовні споруд. У інших випадках слід використовувати інші вироби Церезіт груп СЕ і СS. Сірого кольору. Швидко твердіє, екологічно чистий. Стійкий до усадки. Водостійкий та морозостійкий. З практичних міркувань рекомендований для розшивки швів підлоги.

Заповнювач кольоровий СЕ 33 призначений для заповнення швів шириною від 2 до 5 мм між керамічними і кам’яними плитками (за винятком мармурових) там, де не потрібна еластичність шва та його хімічна стійкість. Для використання усередині та зовні споруд. У інших випадках слід використовувати інші вироби

Церезіт груп СЕ і СS, виготовляється вісімнадцяти кольорів. Швидко твердіє, екологічно чистий. Стійкий до усадки. Водостійкий та морозостійкий.

Для утворення білого широкого шва рекомендується використовувати заповнювач СЕ 34. Він призначений для заповнення швів шириною від 4 до 15 мм між керамічними і кам’яними плитками (за винятком мармурових), цегляними і фасадними фасонними частинами, там, де не потрібна еластичність шва та його хімічна стійкість. У інших випадках слід використовувати інші вироби. Церезіт груп СЕ і СS стійкий до усадки та атмосферного впливу. Білого кольору. Водостійкий та морозостійкий.

Сірий широкий шов утворюється заповнювачем СЕ 35. Він призначений для заповнення швів шириною від 4 до 15 мм між керамічними і кам’яними плитками (за винятком мармурових), цегляними і фасадними фасонними частинами, там, де не потрібна еластичність шва та його хімічна стійкість. У інших випадках слід використовувати інші вироби. Церезіт груп СЕ і СS стійкий до усадки та атмосферного впливу. Сірого кольору. З практичних міркувань рекомендований для розшивки швів підлоги. Водостійкий та морозостійкий.

Кольоровий заповнювач СЕ 36 призначений для заповнення швів шириною від 4 до 15 мм між керамічними і кам’яними плитками (за винятком мармурових), цегляними і фасадними фасонними частинами, там, де не потрібна еластичність шва та його хімічна стійкість. У інших випадках слід використовувати інші вироби. Церезіт груп СЕ і СS стійкий до усадки і атмосферного впливу. Виготовляється восьми кольорів. Водостійкий та морозостійкий.

Для створення еластичного сірого кольору шва слугує заповнювач СЕ 37. Він призначений для заповнення швів шириною від 4 до 15 мм між керамічними і кам’яними плитками (за винятком мармурових). Властивості шва дозволяють використовувати його на основах, які деформуються, наприклад на гнучких перегородках, терасах, балконах, підлозі, що обігріваються, там, де не потрібна хімічна стійкість розчину. У інших випадках слід використовувати інші вироби.

Церезіт груп СЕ і СS, стійкий до усадки і атмосферного впливу, має сірий колір. Водостійкий та морозостійкий. Екологічно чистий.

 

Оставить комментарий

Наверх