VT Farm - шаблон joomla Форекс
З м і с т

Застосування кольору в опорядженні будинків. Кольори в інтер’єрі

Залежність колірного рішення від орієнтації приміщень за сторонами горизонту. У приміщеннях, що орієнтовані на північ, варто використовувати теплі (жовті, оранжеві) кольори (рис.1.4.2 -1.4.5).

Джерело: http://int-interior.ru/

Рис 1.4.2. Приклад 1

Джерело: http://murator-dom.livejournal.com/

Рис 1.4.3. Приклад 2

Джерело http://rus-tender.ru/

Рис 1.4.4. Приклад 3

Джерело http://kakadu-interior.com.ua/

Рис 1.4.5. Приклад 4

У приміщеннях, що орієнтовані на південь і не мають глибоких лоджій або інших затінювальних пристроїв, для фарбування використовують холодні кольори – синій, блакитний, зелено-блакитний, а також теплі кольори відносно невеликої насиченості (рис.1.4.6 - 1.4.9).

 Джерело http://design-homes.ru/

Рис 1.4.6. Приклад 5

 Джерело http://remont-sk.ru/

Рис 1.4.7.  Приклад 6

 Джерело http://www.our-interior.com/

Рис 1.4.8. Приклад 7

 Джерело http://remont-sk.ru/

Рис 1.4.9. Приклад 8

У приміщеннях, що орієнтовані на схід і захід, використовують нейтральніші, тобто менше насичені кольори, наприклад, бежеві, тілесні, сіро-зелені (рис.1.4.10 - 1.4.13).

Джерело http://www.myhome.ru/

Рис 1.4.10. Приклад 9

Джерело http://www.domdadom.ru/

Рис 1.4.11. Приклад 10

Джерело http://decorpic.ru/

Рис 1.4.12. Приклад 11

Джерело http://www.loftstyle.ru/

Рис 1.4.13. Приклад 12

 

При розробленні колірного опорядження варто враховувати також світлокліматичні особливості району будівництва. У північних районах рекомендовано використовувати кольори меншої насиченості, ніж у південних районах, але із більшою ясністю. При цьому перевагу віддають теплим кольорам.

 

Поєднання кольорів в інтер’єрі. Для одержання гармонійних і виразних колірних композицій на об’єктах, що будуються, необхідно враховувати закони взаємодії кольорів. При цьому завершені колірні рішення (з врахуванням кольору обладнання, меблів та інших елементів інтер’єра) повинні бути достатньо різноманітними за кольором, тому що зір людини менше стомлюється, якщо сприймає гаму кольорів.

За кількістю головних кольорів використовують колірні композиції трьох типів:

check01 darkblue однотонні, такі, що побудовані на поєднанні одного головного кольору і групи близьких до нього кольорів;

check01 darkblue полярні, такі, що побудовані на поєднанні двох головних кольорів великих або середніх інтервалів або двох груп близьких кольорів;

check01 darkblue багатоколірні, такі, що побудовані звичайно на трьох головних кольорах або трьох групах близьких кольорів середніх інтервалів, найгармонічнішими з яких є кольори, що рівновіддалені один від одного в спектральному колі.

Однотонні композиції використовують в приміщеннях, що призначені для виконання робіт, які потребують зосередженої уваги або для відпочинку; багатоколірні композиції – у приміщеннях короткочасного перебування.

 

Відповідність кольору опорядження призначенню приміщень. При виборі кольору за основу беруть характер впливу різних кольорів (за умови сприйняття одного кольору) на нервову систему і працездатність людини.

Червоний колір – активний, збуджувальний. При короткочасному впливі сприяє підвищенню працездатності; при тривалішому впливі викликає втому.

Оранжевий – активний, створює бадьорий, життєрадісний настрій, викликає відчуття тепла. За умови непостійного впливу добре впливає на працездатність.

Жовтий – активний, сприяє створенню гарного бадьорого настрою. За умови непостійного впливу значно підвищує працездатність.

Зелений – нейтральний, м’який, такий, що заспокоює. Його довготривалий вплив не втомлює і викликає хоча і не сильний, але стійкий підйом працездатності.

Блакитний – пасивний, сприяє розслабленню і уповільненню життєвих процесів, зниженню активності і емоційного напруження, викликає відчуття прохолоди.

Синій – пасивний, під його впливом активність життєвих процесів зменшується, виникає схильність до спостерігання і роздумів.

Фіолетовий – найпасивніший. Його вплив призводить до ослаблення і уповільнення життєвих процесів, зниження активності, появи відчуття пригніченості з відтінком деякого неспокою. Навіть короткочасна дія фіолетового кольору призводить до зниження працездатності.

Чорний – різко погіршує настрій.

Сірий – викликає апатію, сум.

Білий – викликає відчуття спокою. 

Оставить комментарий

Наверх